Dux i “first ladies” de Venècia

El Dux de Venècia, el Doge, era la representació màxima de la Sereníssima República. Era un càrrec electiu, vitalici, però estrictament controlat pels altres càrrecs de l’estat; va ser instituit l’any 697 i va durar 11 segles,  fins el 1797.

De fet no tenía gaire poders més que ser el cap de l’exèrcit i de la flota en cas de guerra. És curiós de saber que com a cap de l’estat venecià no tenia cap remuneració, sinó que al contrari el seu càrrec comportava grans despeses. Per aquest motiu havia de ser escollit entre els més rics de la Sereníssima.

Venecia diferent_Gentile Bellini_Doge Mocenigo

El Palazzo Ducale, que de fet és el lloc on exercia el poder i hi vivía, ens presenta l’evolució històrica d’aquest símbol: pintures, escultures, manuscrits, monedes, medalles i insígnies de poder tradicional, recorden i descriuen a la perfecció  aquest món extraordinàri que es va ensorrar el 1797.

En l’exposició, s’ha dedicat un ampli espai a la figura de les “dogaresse” (les dones dels Dux), en especial a la Morosina Morosini Grimani (1595-1605), de qui hi ha exposats un Retrat atribuït al pintor Palma il Giovane i una tela celebrant la seva coronació, i a la Elisabetta Querini Valier ( (1694-1700), quarta i última esposa de un Sereníssim a rebre de forma oficial una investidura pública.

Exposició DOGI E DOGARESSE AL TEMPO DELLA SERENISSIMA, Palazzo Ducale di Venezia,  fins el 30 de juny 2013

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees, Venècia en família

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s