Pau Vidal

Pau Vidal Gavilan és filòleg i traductor. Es dedica sobretot a traduir prosa narrativa en italià. Així a més d’haver editat diverses traduccions d’Andrea Camilleri, en particular del cicle del comissari Montalbano, també ha traduït llibres d’Antonio TabucchiRoberto Saviano i Erri De Luca. Es dedica també a l’enigmística i ha editat diversos llibres sobre aquesta temàtica amb Màrius Serra. D’ençà el juny de 1992, es fa càrrec dels encreuats de l’edició catalana del diari El País.

El seu racó preferit és  Palazzo Zenobio, Fondamenta del Soccorso, Dorsoduro 2593. Des del 1850 seu del Col·legi Armeni de Venècia, és un dels més importants edificis barrocs de Venècia: dissenyat per l’Antonio Gaspari al final del segle XVII, és sumptuosament decorat amb frescos de vairs pintors, com Louis Dorigny (saló de ball), Luca Carlevarijs e Giovan Battista Tiepolo.

Quina imatge de Venècia tenen, els catalans?

Molta gent es pensava que Venècia és la ciutat que ens havia robat les torres de Plaça Espanya, però això fa molt de temps. Ara que els catalans ja saben que això no és veritat, hi ha una mena de simpatia pels venecians…

No se sap gaire més de Venècia: que s’enfonsa, que hi ha aigua alta (li diran “l’aigua com puja”) i hi podran jugar, ho podran explicar, però no ho hauran après rés més de que sabien abans.

Ni tan sol saben que havia estat l’epicentre comercial del món, quan el món només era Europa.

Saben que hi ha màscares perquè hi fan el carnaval, però rés més…

Perquè es va a Venècia?

Això és com els musulmans i La Meca: la vida moderna té una sèrie de obligacions, una de les quals és anar personalment a comprovar que els llocs de destinació turística existeixen. I, malauradament, ara per ara, Venècia és una destinació turística.

Imagino que 1 de cada 100 aconseguiràs fer-li néixer l’interès per la història de Venècia, però la immensa majoria no, no hi estan disposats. Massa inversió intel·lectual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s