Desembre a Venècia: Esglésies i “Mercatini”

Venecia diferent_Nadal_San Marco

El desembre, a Venècia, el número de turistes es redueix gairebé a la meitat: de sobte es pot passejar per rive i campi sense la preocupació de topar en colles de turistes desembarcats de creuers i autocars. És la temporada en que Venècia és dels venecians. Viuràs el plaer de descobrir en pau les preciositat artístiques i arquitectòniques de la ciutat i entendre l’esperit de la mil·lenària Sereníssima Repubblica.

Per molt comerços i hotels de la ciutat comença un període de descans i, sobretot el Nadal i Sant Esteve, molts restaurants i bars queden tancats. En canvi es poden fer experiències peculiars, el període nadalenc ofereix diferents oportunitats:

Les famílies celebren el dia de Nadal a casa i surten el de Sant Esteve admirant els pessebres de les esglésies i rondant pels Mercatini di Natale.

(foto: web de l’Ajuntament de Venècia)

Els venecians de debò busquen els pessebres com element essencial de l’esperit nadalenc; les escenes del naixement de Jesús són una cita obligatòria i diferent a cada església, són il·luminades i sovint també animades. Val la pena barrejar-se amb els fidels grans i petits i gaudir de l’atmosfera i d’extraordinàries obres d’art que qualsevol esglèsia veneciana conserva.

Els mercats nadalencs, Mercatini di Natale, s’obren ja els primers dies de desembre fins al gener després de la Befana – una bruixa volant que el 6 de gener deixa llaminadures i regals als menuts dins d’un mitjó – en els diferents Campi i a prop de Rialto, com San Bartolomeo, San Salvador i San Luca. El Mercatino més gran és a Campo Santo Stefano, on es troben productes d’artesania i menjars de qualitat; el més popular i divertit però es troba a l’anomenada Strada Nova, que uneix l’estació de ferrocarrils de Santa Lucia amb Rialto: les parades d’objectes tradicionals es barregen amb les d’estris de cuina i les desenes de bars, cafeteries i pastisseries conviden a escalfar-se amb productes iper-calòrics.

Cap a la meitat dels anys Setanta, un antiquari que tenia botiga al Campo San Maurizio – entre el de Santo Stefano i la Piazza San Marco – va posar la parada al carrer i convidar altres botiguers a fer el mateix: així va arrancar el característic i  conegut Mercatino dell’Antiquariato di San Maurizio, que aplega venedors, compradors i col·lectionistes tres vegades a l’any: Setembre, Nadal i Pasqua.

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Venècia en família, Venècia per nens

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s