La ciutat dels morts

Celebro aquests dies dels difunts amb una visita a l’illa San Michele, que a partir del 1804 va ser el cementiri de Venècia. Fins llavors els morts s’enterraven al costat de les esglésies però l’arribada de Napoleó va portar una modernització de la gestió de les ciutat, amb l’obligació de construir estructures urbanes i higièniques adequades, com els cementiris públics. El nom del de Venècia prové da l’existent convent i església que encara hi són, i que tenen una llarga història.

Com que és l’únic, al cementiri de San Michele reposen totes les persones que es van morir a Venècia, inclosos molts personatges de la cultura, la música, l’espectacle. En aquest sentit la ciutat no és diferent  d’altres capitals i fins i tot hi ha un turisme cementerial que molesta els habitants que no només han de suportar l’allau de gent a la ciutat dels vius, sinó també a la dels morts.

La tomba de Sergej Pavlovič Djagilev és una de les més visitades. Nascut a Rússia, home de gran sensibilitat, al 1905 va organitzar a Paris una exposició de retrats russos en el Petit Palais. El 1907 va presentar cinc concerts de música russa, i el 1908 es va encarregar de la producció de Boris Godunov, en l’Òpera. Això va comportar a una nova invitació per a tornar l’any següent amb ballet i òpera, i així va fundar els seus famosos Ballets Russos. La companyia incloïa els millors ballarins i ballarines de Rússia, entre els quals s’hi trobaven Anna Pàvlova i Vàtslav Nijinski. La seva primera presentació, el 19 de maig de 1909, va ser tot un èxit. A partir d’aquest moment Djagilev va tenir, arreu d’Europa i del món, una vida plena d’art i aventures que es va acabar a Venècia el 1929, quan la ciutat encara formava part de les capitals de la cultura europea.

http://www.russinitalia.it/luoghidettaglio.php?id=120

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s