Buscant Verdi a Venècia

Verdi_Boldini_02Pels visitants de Venècia que s’hi estiguin poc temps, els hi serà més fàcil adonar-se de la presència wagneriana que no pas de la verdiana. És així perqué Wagner va morir a Ca’ Vendramin Calergi, el 1883, un palau al Canal Grande i d’aquest fet en resta memòria evident.

A Venècia, però, les traces de Giuseppe Verdi  (1813 -1901) cal seguir-les en els llocs on hi va treballar, com el Gran Teatro La Fenice.

Només per fer-nos una idea de la presència verdiana a Venècia, recordem les estrenes absolutes a La Fenice de les obres Ernani (1843), Attila (1846), Rigoletto (1851), La Traviata (1853) i Simon Boccanegra el (1857), tots escrits pel llibretista venecià Francesco Maria Piave que també tenia un càrrec important al teatre. Per apreciar l’influència verdiana a Venècia no cal anar gaire més enllà d’això

L’obra del compositor es va assimilar sovint al Risorgimento, moviment nacionalista italià , i a la unificació en el regne d’Itàlia. Per exemple, en el seu primer gran èxit, el cor dels esclaus jueus de Nabucco (1842), es considera un segon himne italià. Quan es va descobrir que el nom Verdi era l’acrònim de Vittorio Emanuele Re d’Italia, a Milà i Venècia – aleshores sota l’ocupació austríaca – la gent va començar a donar suport als esforços de Víctor Manuel per la unificació italiana pintant als carrers l’acrònim “VIVA VERDI”.

Visconti-Senso_Venècia Diferent

Per entendre l’atmosfera que es vivia a Venècia en els anys de la segona ocupació austríaca (1815-1848), aconsellem la visió de el film Senso, de Luchino Visconti, basat en una novel·la de Camillo Boito, amic i col·laborador de Verdi: la història comença precisament al Teatro La Fenice, durant una representació de Il Trovatore: Visconti, en escollir els colors i la composició de les imatges va treure inspiració de la pintura romàntica de l’època.

No obstant aquestes interpretacions, el que no s’ha d’oblidar és que l’obra de Verdi representa la veritable cultura popular italiàna del segle XIX i per aquest motiu serveix per gaudir d’una Venècia diferent.

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s