El camí del… Bacallà

El bacallà comú o bacallà de l’Atlàntic (Gadus morhua), és una de les a prop de 60 espècies d’una mateixa família de peixos migratoris. Viu en mars freds del nord. És present a totes les cuines d’Europa però en els dominis de Venècia existeix una tradició molt peculiar de cuinar i menjar aquest peix.

Venditore baccalà_VeneciaDiferent

El bacallà assecat fou introduït al nord d’Itàlia justament pels venecians, que eren gran navegants i portaven al país tot tipus de novetats.

Hi ha documents que expliquen una historia de capitans, naufragis però amb final feliç: el 1432, l’expedició a mans del comerciant i noble venecià Pietro Querini va naufragar – després de perdre 2 dels seus 3 vaixells – a Noruega, davant les costes de les illes Lofoten. Allà, amb molta sort, els mariners van ser rescatats per uns pescadors i, al tornar a casa després d’un any, Querini va portar bacallà assecat, que al Vènet va ser anomenat simplement bacallà (terme que a la resta d’Itàlia fa referència al bacallà en remull).

Els venecians el van veure com una alternativa atractiva al bacallà fresc, car i molt perible. Així va néixer la tradició de cuinar aquest peix segons diferents receptes i a Vicenza – una de les ciutats de la Terra ferma que formaven part del domini venecià – com a tota la província han triat aquest com a plat principal de la seva cuina, i que ha esdevingut un model a través de la creació de referències culturals i culinàries.

Continuant amb una tradició que es remunta al segle XVI, en una petita ciutat de la província de Vicenza, Sandrigo, actua alegrament la Venerable Germanor de bacallà de Vicenza. Cada any es premien els cavallers que s’han distingit en el camp. Investidura impecable, amb signes i pergamins, només que en lloc de l’espasa hi ha un bon tros de bacallà.

Confraternita Bacala VeneciaDiferentUna de les activitats de la Confraternita del Bacalà és descobrir als voltants de Vicenza els restaurants que cuinen en moltes receptes imaginatives el pal de peix.

Després de cinc segles, la producció de les illes Lofoten i d’unes ciutats d’Islàndia es basa gairebé exclusivament en l’exportació a Itàlia, on els clients exigents i refinats recompensen el dur treball secular dels pescadors nòrdics.

Mentre anem redactant aquest article, surt a la premsa de Vicenza la notícia del projecte d’una Ruta del Bacalà, anomenada Via Querinissima, una mena de Camí de Sant Jaume culinari al llarg de tot Europa entre Rost en Noruega i Vicenza, repetint el mateix recorregut del noble comerciant venecià Pietro Querini.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Gourmet, Història

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s