La família dels Labia, catalans a Venècia

Els amos del magnífic palau Labia, a l’embocadura del canal de Cannaregio, eren una família procedent de Girona, que van anar a parar a Venècia deprés d’haver estat establerts a Avinyó i Florència.

Originaris de Catalunya, Angelo Maria e Paolo Antonio Labia es van inscriure en la llista del Patricis venecians cap al 1646, després d’haver contribuït una gran suma a la guerra de Candia. De fet, posseïen una enorme riquesa que es gastaven en luxes, festes i en aquest palau.

Palazzo Labia_Venecia Diferent_Tiepolo_1744

És un edifici impressionant, amb doble vista sobre el campo i el canal, que normalment no és obert  al públic. Doncs normalment és molt difícil admirar el famós saló de ball a l’interior, decorat  amb les Storie di Antonio e Cleopatra (1746-1747), un cicle de frescos que representen un dels cims de l’art de Giambattista Tiepolo .

En una ocasió el cap de la casa va oferir un banquet a quaranta comensals, plats i coberts eren d’or i, en acabar el tiberi, seguint un antic costum, va llançar tot el parament al canal, mentre exclamava: “Le abia o no le abia, sempre sarò Labia” (Tant si ho tnc com si no ho tinc, sempre seré Labia).

Tassini, que és el que recull l’anècdota, comenta que se suposa que abans l’amo havía fet col·locar una xarxa i després una barca seva ho devia pescar tot.

Palazzo Labia es troba a Campo San Geremia, Cannaregio. De moment no és obert al públic i es pot visitar en ocasions puntuals.

5 comentaris

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees

5 responses to “La família dels Labia, catalans a Venècia

  1. Vaig tenir l’ocasió de sentir aquesta anècdota quan vaig anar recentment a Venècia i m’hi vaig passar pel palau, tenia curiositat. Com dieu, no vaig poder entrar, però sí veure’l de fora.

  2. JHuguet

    Crec que efectivament hi ha un filó per seguir en les relacions Venècia -Barcelona(corona catalano-aragonesa). No crec que es limitin al cas de Labia, però falten estudis. Al quadre sobre la batalla de Lepant del Palau del Dux hi figura darrera la galera papal amb el crist de Lepant, la galera amb les quatre barres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s