Giovanni Caboto, fa quatre-cents anys

De Giovanni Caboto o John Cabot sabem que el 28 març 1476 havia obtingut la ciutadania de Venècia per haver-hi viscut quinze anys, però no se’n conèix la ciutat de naixement. A Venècia si que existeix la seva casa: es troba a la cantonada de la Via Garibaldi amb la Riva dei Sette Martiri.

Sebastian_Cabot_Venecia Diferent

Giovanni estava convençut que anar més al nord de la ruta dels germans Zen – família d’exploradors venecians actius el segle abans – es trobaria un passatge a les Índies, però per desgràcia el govern de Venècia no va creure en el projecte, i això va ser un gran error.


A més, en el moment en que Colom va arribar a les illes del Carib, l’equilibri econòmic del món es va revertir el Mar Mediterrani es va trobar en un rol secundari fins que, a partir de llavors, la poderositat mercantil veneciana va anar minvant. 
En tot cas, la història ens diu que després del “descobriment” d’Amèrica per Colom, Giovanni Caboto va aconseguir de fer finançar un viatge pel rei Enric VII d’Anglaterra, i  va arribar a l’actual Canadà.

Després de tornar d’aquest viatge Giovanni va morir, però el seu fill Sebastià (el gravat és el seu retrat), que sempre l’havia seguit, va continuar explorant les rutes de l’Amèrica del Nord, més tard conegudes com el llegendari pas del Nord-oest.

Sebastià Caboto i altres exploradors però van ser derrotats pel fred extrem i els vents contraris, i s’ha hagut d’esperar el 1906, quan el noruec Roald Amundsen, un jove mariner captivat pels relats del desgraciat destí sofert pels membres de l’expedició de Franklin, va aconseguir l’objectiu i després d’un viatge de tres anys va arribar a la costa pacífica d’Alaska, a bord del petit veler Gjøa. Des d’aquesta data, moltes expedicions en tot tipus de vaixells, condicions i trajectes han fet el viatge.

Fa quatre-cents anys.

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s