El bòcolo de Sant Marc

A Venècia, el dia de la festa de Sant Marc, hi ha el costum d’oferir, de part dels homes a les dones de la família, especialment les mullers i promeses, una rosa vermella anomenada en llengua veneta, el bòcolo.

foto: agiacomoleopardi.wordpress

foto: agiacomoleopardi.wordpress

Aquest costum neix d’una llegenda: a la època del Dux Maurizio Galbaio, una noia rossa anomenada Maria, filla del tribuno Angelo Partecipazio (després Dux entre els anys 811 i 827), es va enamorar d’en Tancredi, un trobador molt valent i bell. El seu pare es va oposar al sentiment dels dos joves, i no li va permetre casar-s’hi.

Maria, llavors, va demanar al Tancredi d’anar amb l’exèrcit de Carlemany a lluitar contra els àrabs a Espanya i cobrir-se de glòria. En fer-ho, el seu pare no seria més contrari al seu amor.

Tancredi ho va fer, i la fama de la seves gestes glorioses es va estendre ràpidament per tot el món. Un dia, però, van arribar a Venècia uns cavallers francs dirigits pel famós Roland, van buscar  la Maria i li van dir que el galant trobador havia mort.

Tancredi havia caigut a Roncesvalles sagnant a sobre d’un roser; però abans de morir, va prendre una flor i va pregar Roland de dur-lo a la seva estimada. La noia agafant la rosa amb la sang del seu Tancredi, es va tancar per plorar el seu dolor. L’endemà, dia de Sant Marc, va ser trobada morta amb una flor color de sang damunt del cor.

Des de llavors, el botó de rosa, símbol de l’amor que està a punt d’obrir-se a la vida i al sol, s’ofereix a les dones la Diada de Sant Marc.

1 comentari

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees

One response to “El bòcolo de Sant Marc

 1. fuetimate

  Potser és el més aprop que estàs d’un Sant Jordi fora de casa, no?
  Jo aquest any vaig fer la introducció de la festa de Sant Jordi a la feina, a Argentina, he de dir que va estar força aceptada.
  Fuet-i-Mate
  Petons
  Ares

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s