Salvem les llibreries de Venècia!

Salvem les llibreries!Flash-mob d’escriptors reunits a la plaça San Marco a Venècia.

Veneciadiferent_Salvem llibreries

Emergència: a Venècia moltes llibreries, sobretot les petites, van tancant perquè no poden pagar els lloguers i – afegim nosaltres – no aguanten la competència  dels “bookshoop” dels museus.

Una pancarta a la manera antiga: “Venècia ciutat de lectors“. Darrere , el Palazzo Ducale i la Basilica di San Marco. Cal assenyalar també en anglès, que la Venècia dels lectors és internacional.

Al saló de la biblioteca pública, dissenyada per Jacopo Sansovino al segle XVI, no queden llocs: es presenta un document signat per molta gent, nomes els escriptors són 139. A més dels professionals,  hi ha molts ciutadans venecians a expressar la seva opinió en el debat sobre  les demandes específiques que els escriptors i els llibreters han posat  a les institucions per intentar resoldre el problema de l’efecte dòmino dels tancaments.

En el document, llegit per l’actriu Ottavia Piccolo, es diu que “els habitants s’han convertit en un obstacle molest per al turisme fonamentalista” i va demanar a la ciutat de Venècia de baixar els impostos a les llibreries, la concessió gratuïta de l’espai davant de l’aparador, poder publicar el cartells que anuncien esdeveniments culturals sense pagar taxes. Per alguna cosa que l’ajuntament de la ciutat ja ha dit que sí.

Però no n’hi ha prou. Se’ls demana al delegat de “Ministero dei Beni Culturali” permís d’utilitzar els llocs centrals com l’ escala del Palau Ducal per iniciatives com l’exposició i venda temporal  de productes dels petits editors. Es sol · liciten patrocinis de fundacions privades, la possibilitat d’organitzar fires i festivals a les escoles…

Es demana ajuda una mica  a tots. Aquest, per a molts de nosaltres, és un acte d’amor a Venècia.

El que podria seguir és un projecte de llei per canviar l’statu quo. Ho diuen Andrea Molesini, Scarpa Tiziano, Petra Reski i el cap de la Biblioteca Marciana Maurizio Messina.

“Un italià de cada dos no llegeix més d’un llibre a l’any”, diu Tiziano Scarpa, l’autor de “Venezia è un pesce“, traduït també al castellà.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Llibres, persones, idees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s