El paper de la dona artista a Venècia

Rosalba CarrieraGiulia LamaMarietta Robusti eren pintores dels segles passats, i només avui són reconegudes com a figures importants de la història de l’art italià. Reconèixer la seva obra com la de qualsevol altre artista era generalment impossible a la seva época; excepte a Venècia, la precursora de la modernitat, on tot era diferent i, per tant, també ho era el paper de la dona. No és casualitat que la primera dona al món occidental a tenir un títol universitari de llicenciada fos justament veneciana: es tracta d’Elena Cornèr Piscopia que ho va aconseguir el 1578, a  Gli Studi de Pàdua, la universitat per antonomàsia de la Serenissima Repubblica di Venezia.

Rosalba_Carriera_Self-Portrait_Venecia diferent

Una manera interessant i divertida d’entendre una ciutat és conèixer la vida i activitats dels seus artistes, a través de la visita als llocs on vivien i on les seves obres es conserven. La Rosalba va ser entre els millors de la seva época, i  va aconseguir portar la tècnica del pastel als seus millors resultats: el seu rastre es pot seguir explorant el barri de Dorsoduro,  on ella havia nascut i viscut, i admirant la seva obra a les Gallerie dell’Accademia i el Museu dedicat al segle XVIII venecià: Ca ‘Rezzonico.

Aquí es pot continuar cap a Santa Maria Formosa, on va viure Giulia Lama que mai va pintar de professió: no es va inscriure en el gremi i es va guanyar la vida fent de brodadora.

Finalment s’arribarà a la bonica zona de la Madonna dell’Orto, on orient i occident encara avui estan a tocar, i on va néixer Marietta Robusti, filla del gran Jacopo Robusti anomenat el Tintoretto.

L’itinerari de les pintores venecianes requereix un dia sencer, i és l’oportunitat de visitar alguns llocs, esglésies i museus a la Venècia menys coneguda, que però encara captura l’ànima més autèntica de la ciutat.

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s