Navi e squeri veneziani alla Querini Stampalia

Per tornar a reviure els temps en que la Serenissíma Repubblica di Venezia era la “Reina del mar” fins el 12 de maig es pot visitar l’exposició  “Navi, squeri, traghetti da Jacopo de Barbari”que endinsarà en les activitats del port i de les drassanes, anomenades “squeri”.

Els squeri eren nombrosos durant l’època d’or veneciana, sobretot al barri de Castello. Allà, hi neixien les petites embarcacions de la llacuna, com les gòndoles o els sandoli, que eren les tradicionals barques venecianes aptes per navegar només en baixa fondària.

En canvi, els grans vaixells dissenyats per navegar a mar obert, pel transport de mercaderies o les galeres militars es construien a a l’Arsenale de la República, és a dir les drassanes, com es pot observar en aquest fragment del cèlebre gravat d’en Jacopo de Barbari, que es projectarà als murs de la sala de l’exposició.

De Barbari part

En aquesta magnífica xilografia enorme de 3 x 1,5 metres, datada el 1500 i considerada encara avui una obra d’art, s´hi poden veure també nombrosos detalls de la vida quotidiana, amb les Rive plenes d’activitat comercial, de negocis, que permetran imaginar les sensacions de viure en la Venècia marinera de l’època. És un imatge-text de referència no només pel seu contingut estremadament precís, sinó també com a testimoni imprescindible de la història de la ciutat.És a més un obra mestra també pel domini tant de la perspectiva com de l’art del gravat.

Completan l’exposició nombroses aquarelles, dibuixos, aiguaforts, gairebé 150 obres que formen part de l’espectacular miscel·lània “Arsenale di Venezia e Marina“, practicament inèdita, patrimoni de la Fondazione Querini Stampalia. Hi aparèixen també les imatges de Navi o vascelli publicat el 1697 pel Vincenzo Maria Coronelli, famós pels seus globus terraquis.

L’exposició s’acaba idealment amb la Commedia del Dant, oberta al cant XXI de l’Infern, on hi descriu les hiperactives drassanes venecianes: l’Arzanà de Viniziani, en la prestigiosa edició comentada pel Cristoforo Landini. Publicada el 1491, un any abans de la descoberta d’Amèrica la qual marcaria la fi d’un món: el de la Venècia encara triomfant del gravat del Jacopo de Barbari.

Navi e squeri veneziani alla Querini Stampalia

Fondazione Querini Stampalia

Santa Maria Formosa
 – Castello 5252

30122 Venezia

tel 041 2711411

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Glossari, Història

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s