Dijous Gras venecià

La festa de Dijous Gras era una de les més importants del Carneval venecià i, segon el que explica la llegenda, celebrava una victòria militar de la Serenissima: Ulric patriarca de la ciutat d’Aquileia – llavors els bisbes tenien tropes i ocupaven territoris – aprofitant la disputa sobre l’Istria, s’havia fet amo de la ciutat de Grado. En faig cinc cèntims perquè la història és molt complicada.

Canaletto_Giovedi grasso

Al cap de no gaire temps, el 1162, el Dux Vitale Michiel II va reconquerir aquesta ciutat gràcies a la potent flota veneciana. Ulric, els seus dotze coreligionaris i uns quants nobles de la zona van ser empresonats però el Papa Alexandre III hi va intercedir i va aconseguir que fossin alliberats.

A canvi, tanmateix, Venècia va exigir un tribut anual: un brau i dotze porcs ben grassos. Els animals eran rebuts com si fossin els presoners al Palazzo Ducale pel gremi dels ferrers. La gran festa s’acabava amb els animals morts i escorxats pel gremi dels carnissers i distribuint-ne la carn entre tot el poble venecià. Per aquest motiu, encara avui, es celebra el Dijous Gras.

El quadreles festes del dijous gras” de l’escola de Canaletto, ens ensenya coses curióses. El cable del acrobates que han de baixar des del campanar de San Marco fins al Palazzo Ducale – mentre avui dia L’Angelo baixa cap a la plaça gran – i una torre humana que recorda molt els castells catalans. Al Museo Correr, hi ha una maqueta que reprodueix un grup d’acrobates molt similar als del quadre, però amb vestits vermells… potser una altra colla.

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Història

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s