“Fortuny e Wagner. Il wagnerismo nelle arti visive in Italia”

Es tracta d’una exposició  imprescindible, que podeu visitar a Venècia  fins al 8 d’abril a Palazzo Pesaro degli Orfei: la residència de Marià Fortuny i Madrazo, anomenat el Mag de Venècia pels seus treballs innovadors en la luminotècnia teatral.

Un homenatge al geni creatiu tant de Wagner com de Fortuny, però també a les desenes d’altres artistes que es van quedar fascinats pel mite wagnerià. No és  casualitat que el Mestre Wagner, a part de viure a Venècia en temporades diferents, precisament hi hagi mort, el 13 de febrer del 1883. Aquest episodi va ser l’espurna del Simbolisme  enlairant-lo com a baluard d’aquest corrent artístic, per a la suggestió que provocaven la seva música i el seu ideal d’Art Total, harmonitzadores de totes les expressions artistiques alhora.

Venècia, a finals del segle XIX, formava part del cercle de ciutats gresol de la cultura i de l’art de tot el món. Tot i que en aquella época en Marià Fortuny encara fos un nen –havia nascut el 1871-   vivia en l’altre gran centre d’Europa, París. Fascinat pel teatre des de ben petit, Fortuny va ser el gran innovador i creador de muntatges teatrals, esdevenint  alhora el primer de tots els wagnerians italians. Per aquest motiu va realitzar un “Cicle Wagnerià” compost per pintures animades per Valquiries, Parsifals, Sigfrids i Tristans. Tots, juntament amb gravats i esbossos són exposats al costat d’operes artístiques de l’època  però també de més actuals, com els nostres Antoni Tàpies i Joan Brossa.

Foto Marco Giralucci

Foto Marco Giralucci

El muntatge de l’exposició al Museu Fortuny és de gran efecte, amb llums i atmosferes fosques clarament wagnerianes, en el suggestiu ambient del palau on el 1949 en Mariano Fortuny va cloure els ulls per sempre: de fet no hi manca la seva màscara funerària. Molt notable la música difosa en totes les sales, amb transcripcions per piano fetes per compositors italians de final de segle.

Horari: cada dia de 10.00 a 18.00 hores  (venta entrades de 10.00 a 17.00)

Entrada 10,00 €    8€ reduït    5€ escoles en grup

fortuny.visitmuve.it                      info@fmcvenezia.it

call center  848 082 000                 des de l’estranger +39 041 427 30 892

1 comentari

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees

One response to ““Fortuny e Wagner. Il wagnerismo nelle arti visive in Italia”

  1. Retroenllaç: La mirada d’en Tàpies | Venècia diferent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s