Fortuny i Wagner a Venècia

Richard Wagner és ben conegut a Catalunya. El wagnerisme va emocionar tota la societat i fins i tot, entre els aficionats, hi havia bàndols: els wagnerians, que anaven principalment al Liceu; i els de l’altra banda, seguidors de Bach, Beethoven i Verdi.

El gran compositor va tenir una vida molt moguda, no només des del punt de vista creatiu, sinó també sentimental. Per aquesta raó, es va refugiar durant sis períodes de la seva vida en la tranquil·litat veneciana. En una carta dirigida a Franz Listz  -músic i compositor com ell i sogre alhora-  ho explica prou bé «[…] per a mi ha esdevingut insuportable viure en ciutats grans, sobretot pel soroll de les carrosses que em fa tornar furiós. Ara, com tothom sap que Venècia és la ciutat més tranquil·la, és a dir, la menys sorollosa del món, per aquest motiu he decidit quedar-m’hi».

Un cop acabada la partitura del Parsifal, el 1882, Richard Wagner arribà a Venècia i llogà un pis a l’entresòl del magnífic palau Vendramin Calergi, ciutat on viurà fins a la seva mort el 13 de febrer de 1883.

En realitat Venècia era a més a més una de les ciutats europees on es produïa més cultura: pintors, músics, gent de teatre i tota la bona societat hi anaven o bé s’hi quedaven a viure durant temporades. A Venècia, s’hi estrenaven òperes i el 1895, hi naixia la Biennale d’Arte di Venezia. Entre d’altres personalitats, més endavant, s’hi va establir en Mariano Fortuny i Madrazo, creador artístic i investigador incansable i gran aficionat al teatre musical, sobretot wagnerià.

02082012_006

El palau, construït el 1481 al Gran Canal per l’arquitecte Mauro Codussi per encàrrec de la família Loredan és avui la seu del Casino Municipal di Venècia on s’hi poden visitar, amb reserva prèvia, algunes de les estances de l’habitatge wagnerià esdevingudes museu.

De fet, només pel que fa els llocs on van viure i morir molts músics, n’hi ha per fer més que un tour a Venècia.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Curiositats, Història, Llibres, persones, idees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s