Les sabates de l’Arlequí

Us heu fixat mai sobre quines sabates porta l’Arlecchino? En cada país la gent de poble calça unes sabates barates que entren a formar part de la tradició, com va passar a Catalunya amb les espardenyes. Els rics, la noblesa, portaven sabates de veritat però la majoria només tenia l’alternativa dels esclops.

Ara bé com que el Friül formava part dels territoris de Venècia, des d’allà arribaven mercaderies i entre aquestes arribaven a la capital unes sabates fetes amb materials reciclats com la lona, draps i, a partir del segle XX, cobertes de bicicleta de segona ma per fer-ne una sola impermeable.

Conegudes com les “friulane” literalment “del Friül”, també tenen altres noms, el més divertit i que encara es fa servir és “papússa”, espardenya per estar a casa.

Fins fa pocs anys el producte es venia a les parades i botigues populars però es va evolucionar en sabata de moda i es troba a botigues cèntriques i elegants de Venècia on vam fer aquesta foto.

2 comentaris

Filed under Curiositats, Info pràctiques, Venècia en família

2 responses to “Les sabates de l’Arlequí

  1. Joan Ramon

    He descobert el teu blog arran de l’article de l'”ARA”. També estic enamorat de la ciutat, és clar! Em sembla interessant, sobretot si el mantens… que sempre costa. Et volia preguntar si les espardenyes dels gondolers -que havia llegit en alguna banda- encara es poden trobar. Gràcies, joan ramon

    • Hola Joan Ramon, perdona si he trigat a contestar-te. Pel que se, les espardenyes dels gondolieri només han de ser negres i no han de relliscar. Si que és veritat que fins fa pocs anys tots els treballadors portaven les friülanes (sabates de la regió del Friüli, a prop de Venècia). Li vaig dedicar un article https://tourveneciaqui.wordpress.com/2012/09/20/les-sabates-de-larlequi/. Aquestes espardenyes es poden comprar amb una certa facilitat a les botigues “de tota la vida” no pas a les de sabates de moda eh! Espero que això t’ajudi i si necessites alguna altra informació no dubtis a escriure’m. Fins aviat!
      Marco

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s